Adept Store
Courses
Schedule
Faculty
Web Links
Resources
ADEPT Courses New!
Techniques
Recommended Materials
Questions & Answers
Ask Albers

Contact Info
Adept Institute Home




Temporary Restorations
<< Return to list

Question #1: Are the bis-acryl plastics as color stable as indirect acrylics?
Answer: No. Almost all indirect systems have better color stability than materials cured directly in the mouth. Curing indirectly involves using heat, pressure, and/or a more powerful light source.

Question #2: What is the best material for porcelain veneer temporaries?

Answer: Bis-acrylic plastics made directly with an 0.020 vacuum press form are easy to work with any delicate temporaries.

Question #3: It can be difficult to get good margins with a temporary on subgingival preparations. Is it OK to leave them short of the margin?

Answer: No, since it can result in tissue growing over the margin. This can make it difficult at the time of final cementation since the gingival tissue can become caught between the crown margin and the tooth margin. If necessary pack the tissue with retraction cord prior to making the temporary or adding to the marginal areas of an existing temporary.

Question #4: I have a hard time determining the exact contour. Is it better to error on overcontouring or undercontouring?

Answer: Undercontouring is generally less harmful than overcon–touring.


Question #5: How do I fix/repair an open contact on a temporary without remaking it?
Answer: Almost all temporary materials can be repaired by adding a fluid light-cured composite to a roughened surface. This bond is particularly good with the bisacryl plastics. When adding to a open contact the composite can be added to the contact area and then placed in the mouth. Once seated in can be cured in place. The temporary is then removed and the proximal contact area is recurred and then blended into the proximal contour.


Question #6: How much time should I spend in fabricating a temporary restoration?

Answer: With newer materials and some practice a single tooth temporary can be fabricated, trimmed, and cemented in about 15 minutes. The occlusal adjustment afterwards could take anywhere from one to five or more minutes. Bridge temporaries can take considerable longer and will often need additions and adjustments do to polymerization shrinkage of the temporary material.


Question #7: Should I concentrate or spend time placing anatomy in a temporary?

Answer: No. However, in esthetic situations the temporary should look as similar to the final restoration as possible so the patient can review and approve the planned look of the teeth to be restored.


Question #8: What is the best material to finish and Polish?

Answer: Any system that contours and polishes composite will work on most temporary materials.


Question #9: How can I repair a broken temporary than has been in the mouth for a while?

Answer: It is best to provide mechanical locking by placing retentive features in each area to be repaired. Then soak the prepared parts in monomer for a few minutes. Then bond them with a similar temporary material.


Question #10: Do eugenol temporary cements interfere with bonding of final resin cements?

Answer: Only if the eugenol is not completely removed. If this is a concern many non-eugenol cements are available.


Question #11: What about the use of fibered materials such as Ribbon, Connect and others to reinforce bridge temporaries?
Answer: They will increase resistance to bending and increase the life span to stress related failures. Is not so important for single units but can be helpful in bridges.


Question #12: On long span bridges, should I worry about shrinkage moving the teeth?

Answer: Yes, this can be a problem and relieving the strain and relining the abutments may be necessary. Laboratory fabrication of long span bridges should be considered.


Question #13: If I leave the occlusion a little shy, could I have a problem with extrusion?

Answer: Yes, it is better to leave the temporary in occlusion with good vertical stops. Otherwise the occlusal adjustment can remove much of the anatomy of the final restoration and reduce the thickness of the material on the occlusal.


© 1997-2004 Adept Institute. All rights reserved.
Reproduction or copying of images and/or content is prohibited.
Web site by ElectronicInsight.com